A A A K K K
для людей із порушенням зору
Сахновщинська селищна рада
Харківська область, Красноградський район

Харон і мертві душі *

Дата: 27.02.2019 09:54
Кількість переглядів: 480

Харон і мертві душі *

                                                               „Що кому болить, той про те й говорить.

Усе сказане й написане завжди комусь адресовано”. 

П. Бейлін

         Організація похорону – тема, на яку не прийнято говорити вголос, а тому вона висвітлюється досить рідко. Як правило, тільки тоді, коли ми зустрічаємося з горем в образі смерті близької людини, і залишаємося наодинці не тільки зі своєю скорботою, але і з раптово наваленими проблемами і турботами. Коли ми втрачаємо близьку людину, родича або друга, дуже складно думати про організаційні питання, що стосуються похорону. Однак це наш обов'язок перед близькою людиною, яка залишила нас.   

        Людям у горі складно визначитися, чим займатися в першу чергу: йти до ритуальної служби або в магазин ритуального приладдя чи  робити щось інше. Головне в цей момент – самостійно вибрати виконавця – надавача ритуальних послуг. 

       Ритуальні послуги – це цілий комплекс заходів з організації похорону у відповідності з релігійними обрядами та національними традиціями, законодавством. Він включає в себе:

  • оформлення документів, які необхідні для поховання;
  • вибір ділянки на обраному родичами покійного кладовищі;
  • копання могили;
  • надання транспорту та організацію перевезення домовини до кладовища;
  • відправку тіла на медичну експертизу;
  • придбання та доставку необхідного ритуального приладдя з магазину та інше.

             Ритуал відправлення людини в останній путь вимагає певної підготовки. Важливу роль у ній відіграє придбання предметів ритуальної належності, замовлення виконавця ритуальних послуг. 

    Згідно статті 1 Закону України „Про поховання і похоронну справу”  поховання - діяльність відповідних органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб у межах повноважень, визначених цим Законом, а також суб’єктів господарювання спрямована на: забезпечення належного ставлення до тіла (останків, праху) померлого; забезпечення права громадян на захоронення їхнього тіла відповідно до їх волевиявлення, якщо таке є: створення та експлуатацію об’єктів, призначених для поховання, утримання і збереження місць поховання; організацію і проведення поховань померлих та/або загиблих; надання ритуальних послуг, реалізацію предметів ритуальної належності.

До середини 1990-х років питаннями поховання, утриманням кладовищ, виготовлення предметів ритуальної належності в смт Сахновщина опікувалося виробниче управління житлово-комунального господарства (ВУЖКГ), але через недобросовісну конкуренцію  ФОПів, даний вид діяльності на підприємстві  ВУЖКГ був припинений. Послуги з поховання до  кінця 2018 року  здійснювали  ФОП „Мозговий М.М., ФОП „Мозгова І.О.”,ФОП „Мозгова Н.Б.”  та  з  четвертого кварталу  2018 року  - Сахновщинське ПКП.  

У зв”язку з тим, що тарифи на послуги з поховання у суб”єктів господарювання (ФОП) не прозорі, не відповідають єдиній методиці визначення вартості надання громадянам необхідного мінімального переліку видів ритуальних послуг, їх ціноутворення незрозуміле та нічим не обгрунтоване, виконавчим комітетом було проведено аналіз  кількості здійснених поховань  на території Сахновщинської селищної ради за 2016 - 2018 роки ФОП „Мозговий М.М.”. Проведеним аналізом встановлено, що від загальної кількості поховань, ним здійснено 246, або  майже 80%, не враховуючи похованнь, які проводилися на території Сахновщинського району. Це свідчить про  повну монополізацію надання ритуальних  послуг  ФОП „Мозговий М.М.”, ФОП „Мозгова І.О.”,ФОП „Мозгова Н.Б.”.   Проте для надання зазначених ритуальних послуг  необхідно  мати  відповідну кількість працівників (копання могили, опускання труни з тілом померлого в могилу, закопування могили, формування надмогильного насипу та одноразове прибирання території біля могили).   Очевидно, що виконати  послуги без додатково найманої  робочої сили фізично не можливо.  За вищезазначений період у суб”єкта господарювання „ФОП Мозговий М.М.” офіційно працевлаштований лише Мозговий М.М., що підтверджує  використання неофіційної робочої сили та оплату праці в „конвертах” і як наслідок ухилення  від сплати податків.  

Враховуючи вище зазначене виконавчим комітетом  керівнику Сахновщинського ПКП були надані пропозиції  щодо збільшення кількості послуг, які може надавати підприємство, а саме надання ритуальних  послуг.

 18.10.2018 року рішенням № 921 сесія Сахновщинської селищної ради ухвалила рішення згідно якого функції з надання необхідного мінімального переліку окремих видів ритуальних послуг передані Сахновщинському ПКП, а  суб”єктам господарювання  ніхто не забороняє надавати ритуальні послуги, але згідно  діючого закондавства України.  

         Сахновщинське ПКП з питань  надання ритуальних послуг діє в межах законодавства, використовуючи офіційно найманих працівників, за  прозорою калькуляцією вартості послуг та з обов”язковим заключенням договорів - замовлень   на організацію та проведення поховання,  що на жаль, відсутнє на сьогоднішній день у діяльності інших суб”єктів  господарювання.

          Громадяни, які зобов”язалася поховати померлого, мають право самостійно вибирати виконавця ритуальних послуг та відмовитися від надокучливого нав”язування своїх пропозицій  різними суб’єктами  господарювання, що діють на  ритуальному ринку. 

            Питання поховання, совісті та моралі залишаються відкритими .......

       Харон (персонаж давньо - грецьких міфів) – перевізник душ померлих через річку Стікс.

 

                               

     Виконавчий комітет Сахновщинської селищної ради.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь